Mediaomvandlaren på plats, vad händer nu?

Nu är det flera av oss som har fått mediaomvandlaren monterad och fibern testad. (En del fel kvarstår se information ovan)

Vissa fastigheter har vid installation fått ett informationsblad signerat Gotland Fiber, andra har inte det. Det finns en länk till det bladet längre ner i denna text under punkten 1

Så här går det till:

  1. När allt fungerar som det ska kopplar man in en dator enligt instruktionerna från Gotland Fiber (instruktionerna finns här)
  2. Från portalen man hamnar på när man kopplat in sin dator kan man beställa abonnemang från de olika tjänsteleverentörerna.
  3. Med abonnemanget är det sedan fritt fram att använda nätet.

Den ivrige kan redan nu studera tjänseleverantörernas erbjudanden på http://gotlandfiber.se/serviceguide/

Vi rekommenderar att man studerar utbudet noggrant via ovan portal eftersom när man kommer intill portalen där man kan beställa så är mycket svårt att få en överblick om de olika erbjudandena som tjänsteleverantörerna har.

En sak som är värt att notera är att Bredband 2 som enligt listan har billigast abonnemang för kombinationen bredband och telfoni har en avgift som inte syns i listan. Med deras egna ord "Minimidebitering på 99 kr/mån (som du får ringa för) tillkommer". Det är synd eftersom det gör jämföresler svårare.

En annan sak är att några operatörer har en startavgift för abonnemang utan bindningstid. Det resulterar i att de blir dyrare per månad om man tänkte ha dem en kort tid.

Exempel på startavgift: operatören Universal Telecom erbjuder följande “10/10 Mbit/s - 204 kr/mån- Startpris: 199 kr - Uppsägningstid: 1 månad”. Om jag vill ha det i 4 mån blir den totala kostnaden 4 * 204 kr + 199 = 1015 kr. Vilket utslaget på 4 mån blir 254 kr