Rent tekniskt behövs inte något jordat uttag till medieomvandlaren. Den fungerar som många andra med en spänningsomvandlare som är ojordad. Den anvisning som har gått ut stämmer därför inte riktigt.

Det finns dock problem med att ha ett ojordat uttag om man ansluter flera datorkomponenter som många gånger behöver skyddsjorden för att man ska slippa nätbrum och elektrostatiska spänningar som kan skada komponenterna. Vill man dessutom använda ett åskskydd så måste uttaget vara jordat. Det kan vara mycket klokt att ha ett sådant eftersom om medieomvandlaren slås ut så fungerar inte telefon mm och som fastighetsägare får man betala en ny. Överspänningskydd finns på t.ex. Clas Ohlson och Kjell & Company

Enligt Elsäkerhetsverket är det förbjudet att blanda jordat och ojordat uttag i samma rum. Sammantaget så är det alltså bäst att sätta medieomvandlaren där man har ett jordat uttag och det kan vara idé att fundera på att byta alla kontakter i ett rum där man har datorer, TV mm. Vi går nog mot tider där alltfler elektroniska apparater mår bäst av att man har jordade kontakter.