Det som fanns under den tidigare fliken Projektinformation finns kvar under denna flik för den som är intresserad.

OBS mycket av dets som finns här gäller inte längre. Endast av "historiskt" intresse

Felanmälan

Kontrollera först:

 • Om Wan-lampan på mediaomvandlaren lyser gult, så gör anmälan till Kundtjänst Gotlandfiber IP-Only
  E-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  Telefon 0498-470 200 (Vardagar 8.00 – 17.30).
  Uppge att Tommy Andersson på IP-only meddelat att anmälan skall gå till dem och att det gäller Hellvi Fiber

 • Om Wan-lampan inte lyser. så gör anmälan till BRS (om power-lampan inte lyser kontrollera el-anslutningen)
  E-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  Telefon 0498-657550

 • Övriga fel anmäls till er tjänsteleverantör. Det är viktigt att inte belasta ovan nämda. Det är tjänsteleverantörena som har ansvar för att undersöka och rätta till problem.

Så här i början vill i styrelsen försöka fånga upp vilka fel som uppstår även om vi inte har möjlighet att hantera eller hjälpa till med att lösa dem. Upptäcker vi fel av mer genenerell art så ska vi naturligtvis försök gör någon åt dem. Skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så att vi kan följa upp felen. Glöm inte anmäla till oss när problemet lösts. När ni anmäler uppge Fastighetsbeteckning och om hur lamporna på mediaomvandlaren lyser. (mer information)

Medieomvandlaren

Mediaomvandlaren placeras inomhus där det finns tillgång till el. Det mediaomvandlaren gör är att konvertera de optiska signalerna i fibern till nätverkssignaler som går vidare till övrig utrustning med vanlig nätverkskabel. Med fiberkabeln nedan menas den vita fiberkabel för inomhusbruk som följde med fiberboxen.

Det finns två olika sätt att ta in fiberkabeln till mediaomvandlaren. Det ena är att mediaomvandlaren placeras ovanpå den väggenomföring där fiberkabeln dras in i huset från fiberboxen. Då används någon av de två ingångarna markerade med 1 på mallen. Detta sätt är att föredra om det inte finns andra skäl, för att minimera risken att skada fiberkabeln. Det andra sättet är att placera mediaomvandlaren någon annanstans än vid väggenomföringen. då dras fiberkabeln längs väggen från väggenomföringen till mediaomvandlaren utan för tvära svängar. Då används någon av de tre ingångarna markerade med 2 på mallen.

Mediaomvandlaren behöver inte placeras med någon speciell riktning uppåt, men på den sidan kontakterna sitter behöver det finns lite plats för sladdar, det underlättar också ifall den sidan är lätt att komma åt. I mallen finns också ritat med sträckad linje en marginal som behövs på den sidan för att kunna skjuta in den intelligenta delen av mediaomvandlaren.


Om ni vill använda mallen för att borra hål, eller av annat skäl har höga krav på noggrannhet, se till att skriva ut så att bilden inte skalas om. Det man ska leta efter då i utskriftsinställningarna är skala 100%, eller ingen skalning (no scale to fit). Det är också bra att i så fall kontrollmäta linjalskalan i övre delen av bilden, eftersom alla skrivare skriver ut lite olika.

Länk till bilder och borrmall

Övergripande projektinformation

Nu börjar det gemensamma arbetet med att få ut fiber i Hellvi. Alla måste bidra till att det hela förverkligas. Var aktiv! Vi är en frivilligorganisation som måste lita till att medlemmarna söker information och hjälper till att sprida den till grannar som kanske inte har så enkel tillgång till internet.