Hej
Jag saknar på denna hemsida en redig kort sammanfattning av vad "fibernätet" innebär för mig som stugägare, vad får jag som jag inte kan få idag. Ge mig en vision att jobba med.

Jag (vi alla) har redan idag digital TV via Boxer...kanske inte världens bästa HD-kvalitet men...Jag har dessutom bredband för 299 kr/mån via Net1. Sunkigt långsamt med dagens mått ("upp till 9 Mb") men helt ok för att surfa och tippa V75...t ex. Även IP-telefoni funkar via Net1.

Så. Ge mig en vision, nåt att använda i förhandligarna med frugan. Dom lär bli de tuffaste nämligen. Idag känns det lite som: "Varför ska vi ha fibernät"?
SVAR: "Jo, för att det går!"
Hans Näslund

Din fråga är bra och det är säkert de som funderar på samma sätt.
Vi är två som skrivit var sitt förslag på svar. Vi tror att de kan komplettera varandra och ge svar ur lite olika vinklar. Hoppas de ger dig svar på din fråga.

Johan Svahn:
Fiber ger bättre bredband redan idag, men framför allt ger det bättre möjligheter framåt i tiden.

Jämfört med ADSL 6-8 Mbit/s från Telia som t ex jag har idag så kommer fibern göra att det går bättre att:

  • strömma tv med hög kvalitet - det går ganska bra idag, men är på gränsen så ibland blir det lite hackigt
  • ha videosamtal - ADSL är asymmetriskt, så vi har endast 0,5 Mbit/s upp, så videosamtalen blir väldigt ryckiga och ibland blir det omöjligt att höra ljudet om man inte stänger av bilden.
  • Göra flera saker samtidigt, om man är flera personer i hushållet så kanske man vill titta på olika strömmade videos samtidigt, och ännu mer tydligt så blir inte nätet helt blockerat bara för att en person laddar upp en stor fil.
  • Det går allmänt fortare att surfa, det brukar märkas genom att det flyter bättre och man slipper den här lilla väntetiden mellan varje länk-klick.
  • Och alla ner och uppladdningar av filer går fortare såklart. Bra om man t ex vill dela bilder med vänner och bekanta. Behovet av att åka omkring med USB-minnen försvinner.

Om man istället ser framåt i tiden så är skillnaden att kopparnätet med ADSL är på sin maxkapacitet idag, medan fibern stödjer mycket högre hastighet. Det betyder att i och med att tjänsterna växer så hänger fibern med. Några krävande tjänster som är på gång är TV och film i 4K (motsvarar ungefär 4 stycken full-HD skärmar), smidigare molnlagringstjänster och videotelefoni med högre upplösning och flera kameror. Men det mest troliga är att det är något som vi inte ännu kan föreställa oss som blir nästa stora grej. Med fiber spelar det inte någon roll vad det är och hur mycket kapacitet det kräver.

Hans Forsslund:
Vi befinner oss i ett teknikskifte där analoga system byts ut mot digitala system där också nya metoder för kommunikation snabbt utvecklas. Vi har sett att nya kommunikationsmöjligheter och nya tekniker växer fram i en hastighet som vi aldrig kunde drömma om för några få år sedan. Denna utveckling har krävt allt större utbyggnad och förnyelse av infrastrukturen.

En del tror att den trådlösa tekniken kommer att kunna lösa behovet av infrastruktur när det gäller det framtida kommunikationsbehovet. Det kommer ständigt nya förbättringar men dessa är ändå marginella om man ser på det i ljuset av hur nya teknikens behov av bandbredd har ökat över tiden. Der är otvivelaktigt så att den trådlösa överföringen beror på hur många som delar på uppkopplingen till de enskilda sändarmasterna. Det är näst intill lurendrejeri att påstå att man har den överförnig man säger. Det behövs bara att några få börjar se på ett Svt-play program vid en mast för att sänka hastigheten. Med buller och bång lanserades 4G tekniken i Visby under sommaren förra året. Den skulle ge en fantastisk uppkopplingsmöjlighet men vad hände, systemet nästan dog under Almedalsveckan. På landsbyggden är detta problem ännu större för de kommersiella krafterna kan inte dimensionera antalet master efter piken av besökare under kort tid. Skall den trådlösa tekniken lösa framtidens behov räcker det inte med en mast i varje kvarter.

Bredband via fiberoptik är den teknik som idag är stabilast och kan ge högst kapacitet.
I fiberoptiken är det ljusstrålar som transporterar informationen och överföringskapaciteten är endast beroende på den ändutrustning man har. Kapaciteten är alltså skalbar utan att man behöver röra själva fibern till skillnad fån t.ex. det gamla kopparnätet för telefoni som nu nått vägs ände.

Det finns en lång räcka tjänster som i dag kräver hög bandbredd och det tror jag de flesta känner till. Att ersätta satellituppkoppling för TV kan många gånger vara både bra och lönsamt. För det krävs egentligen ingen argumentation (Näslunds kostnad skulle minska betydligt). Det är dock knepigare att övertyga att man ska skaffa sig fiberanslutning om man idag inte tycker sig ha behov och kanske också tycker att Internet är en styggelse som man vill skydda sig själv och sina barn från.

Ett sätt att tänka är att se på utvecklingen av vägarna. Ingen kunde förutse behovet av den standard vi har idag bara för 60 år sedan då många av de stora vägarna var grusade. Datorernas lagringskapacitet har ökat exponentiellt de senaste årtionden. Det behov du har idag kan på kort tid ändra sig och då är det bra att ha en anslutning till vägsystemet.

Vårt erbjudande har just tagit sikte på att ge en flexibel anslutning som kan nyttjas på det sätt som var och en har behov för. Man betalar för att få anslutningen men sedan bara för de tjänster man utnyttjar. Dessutom bidra din anslutning till utvecklingen i socknen.