Viktig projektinformation april 2015

Vi närmar oss nu driftstart av vårt nät.                                           pdf-fil för utskrift
På grund av erfarenheter från andra fiberföreningar där man låtit medlemmarna själva installera medieomvandlarna har vår kommunikationsoperatör IP-Only beslutat att ombesörja och bekosta installationen av medieomvandlarna. Skälet till detta är att man har haft svårt att avgöra var felen ligger om inte medieomvandlarna kontrolleras och driftsätts av en fibertekniker. Det är också för att man ska kunna garantera en hög kvalité på förbindelsen. Det är IP-only som äger och ansvarar för medieomvandlaren och trafiken genom vår fiber som de hyr av föreningen. Ip-only har nu gett BRS, företaget som installerar och blåser vår fiber, i uppdrag att installera medieomvandlarna hemma hos våra medlemmar. Det kommer att gå till så att de ringer upp och bokar en tid med var och en av er då ni kan låta dem komma in i era hus antingen då ni själva eller någon utsedd person kan vara med.

För att BRS ska kunna installera medieomvandlaren krävs att den vita fiberkabeln finns framdragen till den plats där den ska sitta. Bäst och säkrast är det om de kan montera den direkt över hålet i väggen där fibern kommer in från boxen på utsidan. I närheten av platsen skall det finnas ett eluttag. Om ni inte hinner få dit ett sådant så kan BRS temporärt lösa det med en skarvsladd och därmed kontrollera förbindelsen. Om ni inte kommer att kunna vara med vid installationen, sätt upp en lapp som tydligt markerar var medieomvandlaren ska sitta. När medieomvandlaren är monterad och funktionstestet godkänt så kommer ni direkt kunna utnyttja fiberförbindelsen genom att koppla upp en dator och välja någon eller flera tjänster som erbjuds i nätet. När man kopplar upp en dator och inte har någon tjänst och försöker surfa hamnar man på den Internetsida där man kan beställa tjänster. Redan nu kan ni se vad som finns under fliken Avtal på vår hemsida.

Detaljerad information om hur fiberkabeln monteras finns på hemsidan under fliken Projektinformation. Det viktiga är att fiberkabeln inte skadas genom att den böjs för tvärt eller att man klämmer den. Riktlinjen är att inte böja den skarpare än en snusdosa. Var försiktiga så att ni inte av misstag skadar den med en hammare när den fästs upp med de medföljande klamrarna. Längre sträckor är det bäst att dra fiberkabeln genom ett VP-rör och klamra fast det. Det är viktigt att kabeln sitter uppfäst hela vägen fram till medieomvandlaren. Om ni är osäkra hur det ska göras eller vill ha hjälp, kom överens med BRS om det när de ringer för att boka tid.

Föreningen kommer att förse BRS med en lista med telefonnummer och adresser på alla medlemmar. Det är därför viktigt att uppgifterna är så korrekta som möjligt. Vi ber er att redan nu gå in på hemsidan och kontrollera genom att skriva in er e-postadress till höger på första sidan. Behöver uppgiften ändras skicka en e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

BRS kommer att börja ringa och boka tid i slutet av maj för att komma överens om en tid i slutet i början av juni. De kommer att vara så flexibla som möjligt och kan även överväga senare tider. För fram era önskemål så får vi se om det går att lösa. Det är ju bra om ni innan de ringer har en plan för hur man kan lösa det hela. Kontakt med granne, områdesansvarig eller annan person som ni utser om ni själva inte kan vara med. Glöm inte telefonnummer till den som blir er kontaktperson och det kan vara bra att BRS gör upp direkt med denna.

Läser ni denna information på hemsidan utan att ha fått den via e-post, så kontrollera ert spamfilter och se till att vi har rätt e-postadress. Vid problem, skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Saknar du e-post så ska du ha fått ett brev. Du kan också kontakta din områdesansvariga.
Styrelsen